Vad har en labbassistent för lön?

En labbassistent tjänar i regel mellan 30 000 och 39 000 kronor i månaden. Den specifika lönenivån påverkas av faktorer såsom din vilja att utvecklas, samt huruvida du har en chefsroll. Privat-anställda labbassistenter tjänar i regel mer än landstings- och kommunalanställda labbassistenter.

I den här artikeln berättar vi inledningsvis vad en labbassistent gör, varpå vi pratar mer om viktiga faktorer som påverkar labbassistenters lön i antingen en positiv eller negativ riktning. Artikeln avslutas därefter med att vi diskuterar mer om hur labbassistenter kan lösa ekonomiska problem.

 

Vad gör en labbassistent?

En labbassistent utför kliniska analyser i exempelvis sjukhus- eller forskningsmiljö. De hanterar även teknisk apparatur för provtagning, samt delger läkare det underlag som krävs för att de ska kunna ställa en träffsäker diagnos. Labbassistenter kan ibland även delta i forskningsprojekt.

 

Laboratorieassistent – lön enligt sektor

  • En statsanställd labbassistent tjänar i regel cirka 31 400 kr
  • En landstingsanställd labbassistent tjänar i regel cirka 31 600 kr
  • En kommunanställd labbassistent tjänar i regel cirka 31 900 kr
  • En privatanställd labbassistent tjänar i regel cirka 36 400 kr

 

Läs mer: Så mycket tjänar en kemist

 

6 faktorer som påverkar en labbassistents lön positivt

  1. Dina kunskaper är efterfrågade
  2. Du har arbetat som labbassistent under en lång tidsperiod
  3. Du är flexibel och vill utvecklas
  4. Du utför dina arbetsuppgifter på ett professionellt sätt
  5. Du åtar dig regelbundet särskilt svåra arbetsuppgifter
  6. Du är gruppledare, projektledare eller chef

 

2 faktorer som påverkar en labbassistents lön negativt

  • Du är helt nyutbildad eller har endast en begränsad arbetslivserfarenhet
  • Du har regelbundet tackat nej till utbildningar och/eller kurser

Om du vill lära dig mer om faktorer som kan påverka din lön som labbassistent är Unionen.se en bra resurs.

 

Så kan du lösa ekonomiska problem

Om du exempelvis blivit arbetslös eller för närvarande studerar till labbtekniker utomlands finns det risk för att din ekonomi är ansträngd. Nedan pratar vi mer om tre åtgärder som lämpar sig väl för alla labbassistenter som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

 

1. Samlingslån (du sänker dina lånekostnader)

Med ett samlingslån sammanfogar du mindre och dyra krediter till ett större lån, vilket medför att du säljer dina totala kostnader för lån. Du kan inte lösa plötsliga ekonomiska kriser med ett samlingslån, men om du tar ett samlingslån sparar du pengar varje månad vilket innebär att du får ett större utrymme för att spara.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Det är vanligt att man tar ett privatlån för att exempelvis kunna renovera huset eller lägenheten, eller köpa en ny bil. Privatlån är ämnade för konsumtion och ett fast arbete krävs i regel. Betalningsanmärkningar leder dessutom i regel till ett avslag.

 

3. Snabblån (ränta på cirka 25 %)

Snabblån har som namnet antyder en kort utbetalningstid, men den räntesats som tillämpas är nästan alltid hög. Det är i många fall fullt möjligt att ta ett snabblån med en betalningsanmärkning, men du ska ha i åtanke att lånet alltid måste betalas tillbaka.

Mer specifikt; om du exempelvis inte har råd att betala hyran eller att laga bilen för att kunna ta sig till jobbet, då är ett snabblån en bra idé. Men du ska däremot aldrig ta ett snabblån för lyxkonsumtion då det kan leda till att du försätter dig i en skuldfälla.

Som SMSLånonline.se förtydligar är det bra att få pengarna direkt, även om räntesatsen är långt ifrån ideal.

 

4. Kreditkortslån (ränta på cirka 20 %)

Med ett kreditkort är det brukligt att få ta del av en kostnadsfri reseförsäkring, och vid somliga tillfällen även bonus- och/eller rabattprogram. Den räntesats som tillämpas är däremot relativt hög, vilket medför att det alltid är en bra idé att betala månadsfakturan till fullo.

Lämna en kommentar